PBF Group

Welkom bij PBF

Electronic Design Engineer

Een kijkje achter de schermen:

Hoe ziet de werkdag van iemand anders eruit? Wat houdt de functie van Electronic Design Engineer in, hoe wordt de werkomgeving ervaren en nog meer vragen om een beeld te kunnen vormen in welke omgeving je eventueel terecht komt als Electronic Design Engineer. Dit bekeken door de ogen van mogelijk je toekomstige collega? We vragen het aan Herbert en Tjeerd (Senior Electronic Design Engineers) en aan Frank (manager R&D).

Omschrijving van de cultuur:

Nuchterheid is wat je ervaart en omgang met elkaar is open, informeel en toegankelijk. De R&D-afdeling is dynamisch en er wordt gewerkt vanuit één teamgedachte.

Omgaan met interne onenigheden:

Gezien de cultuur worden conflicten aan de kaak gesteld en onenigheden uitgesproken. Geprobeerd wordt om tot een oplossing te komen door met elkaar erover te praten. We laten zaken niet snel escaleren, wel leggen we ze zo snel mogelijk op tafel.

De uitdagingen binnen de functie:

Doordat klanten bezig zijn met productinnovatie, vragen zij ook van PBF om te blijven innoveren en gebruik te maken van de nieuwste technieken. Je moet kunnen omgaan met wisselingen tussen projecten en reageren op hulpvragen van collega’s. Het gaat dus om prioriteiten stellen en omgaan met stress. Hoewel de planning soms krap is, gaan we diep in de techniek en houden de kwaliteit in de gaten. Het mooie binnen deze functie, wij werken continu op de “edge of technology”.

Interne samenwerking:

De samenwerking is goed, doordat de lijnen kort zijn. In totaal werken ± 30 medewerkers op de R&D-afdeling waarvan ± 20 op de locatie in Almelo. De samenwerking vindt plaatst op 2 manieren, namelijk op projectbasis of op basis van kennisdeling en betrokkenheid. Naast de R&D-afdeling in Almelo is er op onze vestiging in Cluj ook een R&D-afdeling. De samenwerking met je collega’s in Cluj is op dezelfde manier als die met je collega’s in Almelo.

Een dag van een Electronic Design Engineer:

De dag wordt gestart met koffie. Aan de hand van de projectplanning pakken we de geplande taken op, waarin we veelal samenwerken met collega’s. Tijdens de ontwerpfase hebben we veel bureauwerk met o.a. simulatie, componenten-design, schema’s tekenen, lay-out tekenen, documentatie of rapportage. Tijdens de testfase houden we ons bezig met o.a. metingen aan de PCBA’s, opstarten van nieuwe prototypes, debuggen HW (soms in combinatie met FW/SW), testen, kwalificatie- of certificerings-testen uitvoeren en/of begeleiden. Daarnaast denken wij mee in topologie keuzes voor nieuwe aanvragen, bezoeken we klanten voor projecten of ondersteunen we de klant op afstand per mail of telefoon. Met enige regelmaat worden we betrokken in het review-proces van productontwikkeling van collega’s. Oftewel: een dag vol afwisseling!

Het leukste aan het werken bij:

Binnen PBF hebben we de vrijheid om ons werk zelf in te delen. De vergaande kennis waarover we beschikken, zetten we in om te communiceren met klanten, zaken af te stemmen met collega’s en projecten succesvol af te ronden. Er heerst een goede sfeer en we werken aan uitdagende projecten. We zijn trots als we met en voor een klant een product hebben ontworpen. We doorlopen alle fases als concept, design, prototype-bouw, testen, kwalificatie en certificatie tot afname van het product. Een mooie bijkomstigheid is dat we veel leren over andere industrieën (daar waar de klant in actief is).

De tijd om tot beslissing te komen:

Zolang de beslissing binnen het kader van het project is, kan dit snel en ligt dit binnen de bevoegdheden van het projectteam. Wanneer de beslissing impact heeft op de business case (project overstijgend) beslist het management hierover.

Belangrijkste vaardigheid:

Naast je affiniteit met ontwerpen van (power)elektronica heb je kennis: op analoog gebied, componenten (basiskennis), schemalezen en van normen vanuit EMC en safety-richtlijnen. Je bent redelijk stressbestendig en kunt makkelijk switchen. Als je kennis wilt delen met je collega’s en tot de kern van het probleem wilt komen, dan heb je een goede basishouding. Gebruik je “boerenverstand” en “stroop de mouwen op” en samen ontwikkelen we mooie technische oplossingen.

Waarom voor deze functie gaan?

Omdat je als techneut uitdagend werk zoekt en omdat je een wezenlijke bijdrage wilt en kunt leveren. Als bedrijf gaan wij door, daar waar andere bedrijven snel afhaken.

PBF werkt al jaren samen met Saxion voor Stage en Afstuderen. Recent zijn enkele junior Electronic Design Engineers gestart en vertellen over deze functie.

RenéPBF Group