Stel je voor dat 1 op de 5 auto aankopen eindigt met een kater!

Het uitzoeken van een nieuwe auto begint min of meer met vaststelling van je budget en een inventarisatie van je wensen. Vervolgens maak je een shortlist van mogelijke merken en modellen en verdiep je je in de specificaties, de kleuren en de accessoires. Een proefrit mag daarna uiteraard niet ontbreken. Tot slot kies jij de auto van je dromen voor de komende jaren. Het afleveren van de auto is een feestje waarbij de leverancier zorgt voor een mooie bos bloemen. En dan begint het toeren langs familie en vrienden om trots je nieuwe aanwinst te showen.

Gelukkig is in de meeste gevallen het ophalen van je nieuwe auto een feestje. Hij voldoet aan de vooraf gestelde eisen en past keurig binnen je budget.

Eigenlijk zou ieder project, ongeacht de grootte en complexiteit, op deze manier moeten eindigen. Helaas is dat niet het geval. Maar liefst 1 op de 5 projecten faalt volledig. Faalkosten maken 8-35% uit van de omzet van bedrijven. En dat terwijl het gaat om vermijdbare fouten in het proces waardoor het project niet tijdig of met voldoende kwaliteit wordt opgeleverd. Om nog maar niet te spreken van de kosten van nazorg, reparatie en schadevergoeding. Slechts 29% van de projecten wordt afgerond binnen de gestelde tijd, budget en verwachtingen.

Punten waarop het meestal mis gaat:

 • Projecten zijn te groot en te weinig ingekaderd
 • Geen (duidelijk) plan van aanpak
 • Geen commitment van het management
 • Gebrekkige informatieoverdracht naar de organisatie
 • Geen signalering van opkomende issues
 • Te veel tussenstations/te weinig daadkracht
 • Onvoldoende interne en externe tijd/verkeerde planning
 • Te weinig aandacht voor de uitvoerbaarheid
 • Er wordt wel gemanaged maar geen leidinggegeven
 • Eisenpakket verandert tussentijds
 • Bedrijfsproces is niet beheerst en beweegt niet mee

Wanneer we denken aan falende ICT-projecten herinnert iedereen zich de overheidsprojecten.
Maar ook kleinere ICT-projecten worden slechts moeizaam tot een goed einde gebracht.  
Een snelle, stabiele en betrouwbare ICT-omgeving is echter voor een groot deel bepalend voor een efficiënt bedrijfsproces. Daarnaast volgen technologische ontwikkelingen elkaar in steeds sneller tempo op net als de eisen en wensen van de disciplines in je bedrijf. Daarom is frequente herijking van de ICT-omgeving een must.

Hoe voer je een dergelijke ICT-transformatie op een goede manier uit zonder dat dit leidt tot te hoge werkdruk, stilvallende werkzaamheden en hoge faalkosten?

Aan de hand van onze Visie op ICT zal ik de komende weken ingaan op de 4 fasen van een dergelijk ICT-herijkingsproject: de inventarisatiefase, de selectiefase, de implementatiefase en de optimalisatiefase.

Aanpak, stappenplan, ICT strategie, Implementatie, Optimalisatie IT

Wil je alvast in gesprek over herijking van de ICT-omgeving in jouw onderneming? Wij nemen contact met je op wanneer het jou uitkomt. 

Auteur: Jeroen Haandrikman 

Potentieel benutten met Visie


Share this post:
Jeroen HaandrikmanStel je voor dat 1 op de 5 auto aankopen eindigt met een kater!

Related Posts

Take a look at these posts