Dat wat mensen het liefst willen, waar ze naar streven, wat ze inspireert, maakt dat mensen in beweging komen. Hieronder liggen altijd de individuele drijfveren en het passen en of accepteren van andermans drijfveren. De antwoorden op je eigen persoonlijke ‘waarom’ vraag.
Als wij dingen mogen doen volgens onze behoeften en op onze manier, samen met anderen die hier bij passen, dan geeft dit ons energie en stoppen we er ook energie in. Hierin zitten de beweeg redenen van ons ‘mens zijn’ verwerkt. Ons hogere doel, het ultieme dat wij nastreven. Onze wil wordt gevoed door ons voelen en zorgt voor ons denken en ons doen.
Dit is volgens de Amerikaanse Psycholoog David Mc.Clelland (1917 – 1998) gebaseerd op drie algemene hoofd drijfveren namelijk:
- Prestatie en verrichting, ons doen.
- Kracht, energie.
- Aansluiting en verbinding.
Dit heeft Mc. Clelland weer gegeven in zijn motivatie theorie en verder uitgewerkt naar 24 onderscheidende drijfveren. Hieruit voortkomend beschrijven wij onze 9 overtuigingen. Om gewoon eens door te lezen en wellicht mee te nemen naar de komende feestdagen, het nieuwe jaar of je verdere leven.
1. Voor alles, investeer in jezelf
In jezelf investeren is het beste dat je kunt doen, alles wat je eigen talenten nog beter maakt. We hebben tenslotte toch allemaal de behoefte om iets te presteren, te betekenen. Behoefte aan grip op ons functioneren en doen. Behoefte aan aansluiting bij anderen. Het kan gaan over het volgen van een verdere opleiding of training, het lezen van een boek, het verbeteren van een vaardigheid die je al hebt, iets compleet nieuws aanleren, op je werk, in een vereniging, tijdens je privé tijd, of er even tussen uit, het maakt niet uit. Jij alleen moet het doen, maar je hoeft dit niet alleen te doen. Je kunt ook een coach of adviseur benaderen om te excelleren en om in jezelf te investeren. Zorg eerst goed voor jezelf, zodat je ook goed voor anderen kunt zorgen.
2. Zorg voor je lichaam en je geest
Je hebt 1 lichaam en 1 geest. Beiden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden én hebben impact op elkaar. Zorg goed voor je lichaam en je geest, hiermee houd jij jezelf fit en gezond. Het is aan jezelf. Hoe oud wil jij je voelen? Lichamelijk stram en stijf met diverse kwalen? Mentaal overbelast en hierdoor geen puf meer hebben of niet meer kunnen genieten van waar het werkelijk om draait? Wat drijft jou om je er toe te zetten of om plezier te beleven? Om weer comfortabel te kunnen werken en te leven? Het is wat je vandaag doet, wat bepaalt hoe je lichaam en geest zullen functioneren over 10, 20 of 30 jaar.
3. Ken je eigen drijfveren en bouw erop
Gebruik je kennis en ervaring om aan de slag te gaan met wat je al goed kan en met wat jij nog als uitdaging hebt. Om zoveel mogelijk je balans te vinden. Je hoeft echt geen expert te zijn in alles. Wel is het goed om je grens te kennen: Waar heb jij controle over en waar niet? Ook wel eens aangeduid met: Wat hoort er bij jou en wat niet? Dit weten en kunnen benoemen is cruciaal. Ben jij je bewust van wat jij nu eigenlijk wilt? Wie jij nu eigenlijk bent? Wat jouw eigenschappen zijn en wat het effect hiervan kan zijn bij jou en op anderen? Krijg grip op je werk en in je leven. Maak van je leiderschap meesterschap.
4. Neem geen risico voor iets wat je niet nodig hebt
Een risico nemen is oké, zolang je het doet om de juiste redenen. Een groot risico nemen terwijl dat op dat moment geen goed idee is, kan destructieve gevolgen hebben en leiden tot een onzekere toekomst. Als je risico neemt voor iets dat onbelangrijk is, heeft dat geen enkele zin. Ja, je kunt beter spijt hebben van iets wat je wel hebt gedaan, dan van iets van wat je niet hebt gedaan. Mits dit past bij jouw drijfveren en bij jouw normen en waarden.
5. Doe iets wat je super graag doet
Eigenlijk zou je het werk dat je doet nog steeds moeten willen doen ook al ben je stinkend rijk. Je zou werk moeten doen waar je met plezier voor opstaat. Iets waar je blij van wordt, waar jij je drijfveren in kwijt kunt. Je leert bij, bent enthousiast en springt ’s morgens vroeg uit je bed om weer bij te leren. Je kan en wil hier niet aan voorbij gaan (je voelt het in alle vezels van je lijf). Werk wat je super graag doet betaalt uiteindelijk veel beter uit dan goed betaald werk wat je minder graag doet.
6. Omring jezelf met rolmodellen
Breng tijd door met mensen die je inspireren, mensen waar je van kunt leren, mensen die kwaliteiten hebben die jij heel graag wilt ontwikkelen. Volg hen online en als het mogelijk is kunnen ze misschien echt je mentor worden. Kies voor mensen die al staan waar jij zou willen staan. Pas toe wat je hen ziet doen en je zult zien dat je stilaan transformeert in de juiste richting. Vraag hen desnoods om hulp en advies.
7. Overwin je angsten
Angst is een goed signaal, maar een slechte raadgever. Laat angst je niet tegen houden om dingen te doen. Zeker niet bij die dingen die je zou moeten doen om succesvoller en fitter te worden. Als er dingen zijn waar je bang van wordt, of waarvan je weet dat het een valkuil van je is, doe dan wat je moet doen om er beter in te worden, de angst te overwinnen en om je er comfortabeler bij te voelen. Vraag hier desnoods begeleiding bij. Doe wat je moet doen met kleine stappen en in je eigen tempo. Daar is moeD voor nodig.
8. Maak tijd voor jezelf om iets te doen voor jezelf en doe dit in je eigen tempo
Er is altijd wat te doen. Voor anderen, je medewerkers, je klanten, je familie, je gezin, je bedrijf. Er zitten 24 uren in een dag. Niet meer en niet minder. Het kan dan zijn dat je net wat minder geld verdient, maar dat wat je hiervoor terug krijgt onbetaalbaar is. Kies waar jij je tijd aan wilt spenderen. Maar bedenk hoe zich dit verhoudt tot jouw mentale en lichamelijke gezondheid. Doe jij dat waar jij energie van krijgt? Je krijgt energie door vanuit je drijfveren iets te gaan doen, of juist iets niet te gaan doen.
9. Zie kansen liggen en pak deze kansen
Zorg dat je mentaal redelijkerwijs in balans bent en je hoofd niet volledig vol hebt met dingen waar jij niet blij van wordt. Zorg dat je openstaat voor kansen die op je levenspad komen en pak deze met beide handen aan.
Wil jij met deze overtuigingen aan de slag begin dan met het onderzoeken van jouw “dominante” drijfveren.
Wil je graag een drijfveren-analyse uitvoeren om te achterhalen wat je drie “dominante” drijfveren zijn? App me.