Los van het feit wat van je verwacht wordt, is de kans groot dat je van jezelf al veel moet. Als het niet privé is dan is het wel op je werk. Dat verplichte gevoel waaraan we onszelf niet kunnen onttrekken.
Zo moet ik nog even een aantal ondernemers bellen, moet ik nog reageren op reacties van kandidaten, probeer ik een artikel te schrijven, moet ik nog een verslag van een MT vergadering uitwerken, had ik eigenlijk ondernemers die ondernemers helpen moeten informeren hoe verder na de introductie, moet ik de administratie nog doen, moet ik nog selectiegesprekken voeren, moet ik nog een team begeleiden, heb ik morgen twee intakegesprekken die belangrijk zijn en moet ik er voor waken mijn gezin niet te kort te doen. Oh ja, ik moet ook mijn doelen (lees resultaten) halen.
De druk kan soms zo krachtig ervaren worden dat het ons systeem lam legt (burn-out) of verschijnselen beginnen te zien waardoor we niet meer maximaal kunnen presteren. Het gevoel dat je vast begint te lopen. Niets vervelender dan dat je geen grip meer hebt op de situatie die zich voordoet en dat dit zoveel impact op je heeft. Het zijn onze moet-achtige gedachten die ons bezighouden en zorgen dat we onszelf als ineffectief kunnen ervaren.
Het zit soms in de woorden die we zelf gebruiken. Woorden als:
- Moeten
- Proberen
- Als
- Ja maar
Het zijn woorden die kunnen zorgen voor een innerlijke strijd.
Bovenstaande woorden ben ik aan het veranderen in woorden als:
- Willen
- Kunnen
- Durven
- Doen
- Ja, en
Daag jezelf uit door anders te leren denken.
Weet dat iedereen moet-achtige gedachten heeft. Deze gedachten worden ineffectief of irrationeel door het eisende karakter dat we er zelf aan stellen. Dit zit in het “heilige” moeten.
Iedereen wil graag zoveel mogelijk goed doen, maar het wordt een probleem als je het jezelf als eis gaat opleggen dat je altijd alles goed moet doen. Iedereen heeft zijn eigen normen en waarden, maar het wordt een probleem wanneer je van iedereen eist dat ze naar jouw norm leven.
Zelf geloof ik in het gedachtegoed van Albert Ellis die ervan uit gaat dat het niet de omstandigheden en situaties zijn die mensen in problemen brengen, maar de wijze waarop wij ze interpreteren. Het zijn de “kronkels” in onze gedachten die de basis zijn voor een mogelijk gevolg. Door de logica te ontdekken in ons gedachtepatroon is het mogelijk anders naar zaken te gaan kijken.
Zie onderstaand voorbeeld.
Probleem |
Alternatieven |
Gebeurtenis: Ik ga zitten achter mijn bureau |
Gebeurtenis: Ik ga zitten achter mijn bureau |
Gedachten: Ik moet nog zoveel doen |
Gedachten: Ik begin met het belangrijkste |
Gevoelens: Niet kunnen voldoen aan verwachting / faalangst |
Gevoelens: Acceptatie / niet alles hoeft perfect te zijn |
Gedrag: Gehaast |
Gedrag: In control zijn |
Gevolg: Ik ga voorbij aan mezelf |
Gevolg: Ik heb grip |
Probeer je eigen alternatieven te vinden op de (moet) gedachten die door jou heen gaan. Succes met het moeten te vertalen naar het willen, kunnen, durven en doen.
Nu moet ik er even tussenuit. Nee, ik ga er even tussenuit, want de boog kan niet te lang gespannen staan.