Jezelf zijn in het managementteam?

Wat gebeurt er met je als je in een managementteam zit waar anderen beter presteren?
Het tegenovergestelde gebeurt als je opeens beter presteert en succesvol bent. Hoe jij naar jezelf kijkt en jouw zelfvertrouwen krijgen een boost.

Bij elke prestatie die je levert stijgt jouw eigenwaarde. Naar verloop van tijd merk je dat het niet meer genoeg is. De erkenning ebt weg naarmate de prestaties een gewoonte worden. Je gaat trainingen volgen, wilt performen op een ander level of je gaat voor een (hogere) bestuurdersfunctie om weer in beeld te komen.

Wat je ook gaat doen, er wordt verwacht dat je presteert, als je dat al niet van jezelf verwacht.

  • In hoeverre probeer jij te voldoen aan deze verwachtingen? 
  • In hoeverre kun jij zijn wie je wilt zijn? 
  • Komt dit overeen met zijn wie je wilt zijn wanneer je niet meer hoeft te presteren? 
  • In hoeverre wordt er ECHT naar jou geluisterd, zonder oordeel?

Ondanks het succes en de prestaties waar je van droomt, ben je meer dan de persoon die succesvol is. Waar haal jij eigenwaarde vandaag als je niet meer presteert? Hoe weet je dat je goed bent zoals je bent? Gaat het je om het aantal likes wat je krijgt op social media of om jouw bezittingen? Bewust of onbewust ben je bezig jezelf te vergelijken en heeft het impact op hoe jij naar jezelf kijkt.

Omgekeerde organisatiepsychologie

In teamverband gaat het niet over beter of minder zijn. Ieder mens en daarmee elk teamlid is uniek. Je kunt jezelf niet met anderen vergelijken en een (waarde)oordeel geven. Het feit dat ik dit artikel heb geschreven, ben ik daardoor beter dan jij? Je bereikt meer als elk teamlid zichzelf kan en mag zijn en vanuit eigen kwaliteiten het team versterkt. Als organisatie maak je de stap van performance management naar authentiek leiderschap om sneller in te kunnen spelen op veranderingen.

Wat heb je nodig om te kunnen zijn wie je wilt zijn in teamverband:

  1. Krijg je de ruimte om je te uiten (zeggen wat je bezighoudt) of zit je in omgeving van “niet lullen maar poetsen”?
  2. Hoort een ander wat je zegt en begrijpt de ander wat je bedoelt of hebben ze je aangehoord en gaat men op dezelfde voet verder?
  3. Wordt er verbinding met je gemaakt waardoor de ander aanvoelt met welke intentie de dingen worden gezegd of wordt alles gerationaliseerd? 
  4. Wordt er naar je geluisterd om je beter te leren kennen, door stil te staan bij jouw gedachtegang, overtuigingen en/of motieven of hoor je te doen wat er van je verwacht wordt?
  5. Word je aanvaard zoals je bent, zonder oordeel en kun je jezelf zijn of moet je voldoen aan de verwachtingen (die niet altijd worden uitgesproken) en moet je in een keurslijf lopen of passen bij de kleur (Rood, Geel, Groen of Blauw) van het team?

Nodig de ander eens uit om zelf te luisteren naar wat je hoort. Probeer in je eigen woorden terug te geven wat je de ander hoort zeggen. Wat gebeurt er met het vertrouwen van de ander wanneer je echt luistert? Hoe klein is het verschil tussen wat in de ander omgaat en wat de ander aan je laat zien nadat je echt bent gaan luisteren?

Ik nodig jou uit om elk teamlid aan elkaar te laten vragen: “Wat houd je momenteel echt bezig in je werk?” Als je iets ontdekt hebt ben ik benieuwd wat jou als leidinggevende bezighoudt. Mag ik binnenkort naar jou luisteren?

Share this post:
RenéJezelf zijn in het managementteam?

Related Posts

Take a look at these posts