Directeur, krijg weer grip

Barts mailbox loopt over en overdag wordt hij continu afgeleid door telefoontjes en e-mails van klanten en collega’s die zijn hulp nodig hebben. Het gevolg is dat hij ‘s ochtend eerder begint en ‘s avonds pas aan “het echte werk” toe komt. De lange termijn zaken, zoals strategische verbeterprojecten, klantrelaties onderhouden en persoonlijke ontwikkeling van medewerkers en zichzelf schieten er vaak bij in. Sinds kort wordt er van hem ook nog eens verwacht dat hij een actieve bijdrage gaat leveren aan de verkoop van nieuwe projecten.

Bart voelt zich gestrest, loopt op zijn tenen en dreigt de grip op zijn zakelijk instinct kwijt te raken. Hij is gefrustreerd en heeft het gevoel dat hij er niet uithaalt wat er in zit. Bart wordt ‘s nachts wakker en allerlei zaken spoken door zijn hoofd die nog gedaan moeten worden of die hij lastig vindt. De volgende ochtend gaat de wekker om half zes en begint weer een dag waarin hij geleid wordt door de waan van de dag.

Wellicht herken je bij anderen het verhaal van Bart of herken jij jezelf in zijn verhaal. Bart is in ieder geval niet de enige die zich zo voelt. Niet alleen uit onze eigen praktijk maar ook uit verschillende studies blijkt dat 40% van alle directeuren hun Inbox niet meer onder controle heeft, 60% geeft aan dat ze naar te veel meetings gaan en in het algemeen geven medewerkers aan dat structuur, een gevoel van betekenis en voldoening op het werk ontbreekt.

Gelukkig staat voor mening directeur de vakantie voor de deur. Een moment van bezinning, een andere omgeving en eindelijk die welverdiende rust na minimaal een halve week bezig te zijn met onthaasten. Na de vakantie ga je zaken echt anders aanpakken!

De praktijk van veranderen na je vakantie is weerbarstiger dan de gedachte en dat geldt ook voor Bart. Vol goede moed begint Bart weer te werken met de kennis die hij gedurende de vakantie heeft opgedaan rondom thema’s als timemanagement en leiderschap. Vastberaden om het nu echt anders te gaan doen, kan Bart op het moment dat het er op aankomt de verleiding niet weerstaan. Het piekeren begint weer en in de praktijk maakt hij nog steeds keuzes die hem uiteindelijk niet de gewenste resultaten opleveren.

Zoals Franklin Covey in The 5 Choices beschrijft is enkel kennis hebben (het weten hoe het wel moet) onvoldoende om te veranderen. Ieder mens heeft te maken met belemmerende overtuigingen, verstorende gedachten, emoties over werk en het vermogen om vanuit je eigen perspectief naar zaken te kijken. Ook Bart zit gevangen in zijn eigen gedachten en conditioneringen die je – in mijn beleving – niet alleen kunt doorbreken.

In het verhaal van Bart is overduidelijk dat hij werkt in zijn bedrijf en niet werkt aan zijn bedrijf. Bart heeft uiteindelijk zelf de keuze gemaakt om samen met ons een methodiek te doorlopen hoe je vanuit verschillende perspectieven naar hetzelfde kunt kijken en aan den lijve ervaren wat het verschil is. Weer grip krijgen na je vakantie. Het heeft ertoe geleid dat Bart uit zijn visuele cirkel is gekomen en nu oprecht kan zeggen dat hij trots is op zichzelf maar nog meer op zijn team waarmee hij nu wezenlijke resultaten boekt.

Bart is vorige week begonnen aan zijn vakantie. Ik hoop dat jij net zo van jouw vakantie geniet zoals Bart nu doet.

Share this post:
RenéDirecteur, krijg weer grip

Related Posts

Take a look at these posts