Wat doet stress in coronatijd met ondernemers?

Of het nu gaat om herstel of groei, het vraagt van de meeste ondernemers een mentaliteitsverandering. “Er is geen sprake van een weg terug. Er moet een reset komen die gericht is op samenwerken en vooruitgang”, aldus John-David Lovelock, research vicepresident bij Gartner.

“Zorg: alle hens aan dek”, “Grootste krimp in de horeca, de cultuursector, de bouw, de sierteelt en de transportsector”, “Ook de zakelijke dienstverlening, de handel en de industrie voelen de gevolgen”, “Onderwijs, specialistische zakelijke diensten en ICT: Wel business, maar niet zoals gewoonlijk”

De zwaarst getroffen sectoren zullen naar verwachting drie jaar nodig hebben om weer op het niveau van 2019 te komen. Veel ondernemers begrijpen dat er een reset moet komen, maar worstelen hoe ze deze op bedrijfsniveau kunnen realiseren zonder nog verder in de ‘shit’ te komen.

Volgens Lovelock gaat het om samenwerken en vooruitgang. Dit is voor veel ondernemers te abstract. Visie helpt graag om het concreter te maken. In deze blog staan wij stil bij de samenwerking met en tussen jouw eigen mensen.

Een samenwerking met je managers of medewerkers kan ondermijnd worden door stress en de oorzaken daarvan. Weten zij bijvoorbeeld dat jij stress en onrust ervaart door juist hun besluitloosheid, hun doelloze activiteiten, het gebrek aan focus, het klakkeloos aannemen van orders of een gebrek aan leiderschap? Maar het kan evengoed gaan over de ingeslopen routine, het gevoel genegeerd te worden of over fouten die zijn gemaakt. Om maar een paar oorzaken te noemen.

Samenwerking gaat over een wisselwerking tussen jou en jouw managers of medewerkers. Hoe gaan zij ermee om als ze merken dat je overbezorgd bent over de korte termijn resultaten, dat je een kort lontje hebt, veeleisender bent geworden en sneller geïrriteerd raakt? Hoe reageren ze op jouw opstandigheid, jouw emotionele reacties, dat je meer oordeelt dan normaal, je overmatig bent gaan piekeren, je blijft doorvragen of omdat je pessimistischer bent geworden. Wat je mogelijk zelf niet opvalt.

Jouw handelen, al dan niet bewust of onbewust heeft zeker impact op de mensen om je heen en daarmee op je bedrijf!

Hoe ga jij om met jouw eigen stress en/of die van jouw collega’s? Toe aan een reset of ga je liever door zoals je altijd hebt gedaan?

 

Share this post:
RenéWat doet stress in coronatijd met ondernemers?

Related Posts

Take a look at these posts