Iedereen kan het gevoel kan ervaren dat hij of zij tegen haar eigen plafond of dat van het team aanzit en daardoor gefrustreerd kan raken. Vooral omdat anderen niet dat doen zoals jij het voor ogen had. In deze blog neem ik je mee de stappen te doorlopen hoe jij jouw eigen plafond kunt doorbreken en frustraties oplossen.
Koersbepaling:
Door cijfermatige doelen te stellen gaan mensen juist grenzen ervaren (*). Krijg je mensen mee en formuleer kwalitatieve doelen. De kracht van kwalitatieve doelen is dat je daarmee de richting bepaald. Een kwalitatief doel is een hogere waarde waar jij, je afdeling en jouw bedrijf oneindig aan kunt werken en daarmee het verschil kan maken.
Vind de aansluiting bij jouw mensen door waarden te benoemen hoe je met elkaar om wilt gaan en elkaar kunt versterken. Waarden die voortkomen uit de identiteit van je bedrijf: “Wie zijn wij?” “Waar staan wij voor?” en “Hoe willen we gezien worden?” Het zijn de hogere waarden en de waarden zoals we met elkaar om willen gaan, die medewerkers inspireren. Echter, wanneer waarden niet gevalideerd worden kunnen ze tegenwerken. Welke waarden zijn voor jou belangrijk waarmee jij jouw koers bepaald?
Mensen:
Bij een gemiddeld bedrijf wordt slechts 22% van het totale arbeidsvermogen effectief benut. Ben jij je bewust waar jij nog meer toe in staat bent? Ben je trots op wie je bent, wat je doet en maak jij het verschil? Ben jij een vakman of vakvrouw die het maximale uit zichzelf en anderen haalt? Wij realiseren ons dat gemotiveerde mensen beter presteren. Dat bevlogen mensen zorgen voor aantoonbaar betere (omzet)resultaten. De overtreffende trap in deze zijn trotse mensen, mensen die de kracht van je organisatie versterken! Hoe trots ben jezelf en hoe trots zijn jouw mensen?
Prestaties:
Als de koers eenmaal is uitgezet is het goed om te weten welke variabelen van cruciaal belang zijn voor de prestaties van je bedrijf. Het hoogste rendement haal je uit je mensen als je stuurt op de Kritische Succesfactoren. Stuur mensen aan op factoren waar ze de meeste energie uit halen. Factoren die bepalend zijn voor het succes van je bedrijf. Om het meetbaar te maken kun je deze factoren uitdrukken in een getal. Daag jij jouw mensen uit om dit getal te overtreffen?
Proces:
Je bedrijf wordt complexer als het groeit, dus is het belangrijk om systemen zo eenvoudig mogelijk te houden. Een gemiddeld bedrijf kent een handvol basis processen. Hoe deze processen samenwerken zorgt voor het unieke systeem van het bedrijf en de mens is hierin de bepalende factor. Om door het plafond te breken of een geoliede machine te kunnen bouwen, is het nodig om logica in de systemen aan te brengen. Beschrijf 20% van het proces dat zorgt voor 80% van het resultaat. De 20% – van het proces dat beschreven is – kan worden gezien als de aanhaakmomenten. Een moment waarop je zaken afstemt met andere afdelingen, leidinggevende, klanten of leveranciers. Wanneer stem jij wat af met andere mensen en zit daar een logica in die door anderen begrepen wordt?
Issues:
Het is van menselijke aard om zware keuzes uit de weg te gaan. Richt jij je op zaken die jouw energie geven of houdt jij jouw ergernissen in stand? De kracht van je bedrijf wordt mede bepaald hoe jij zelf en je mensen omgaan met “issues”. Positieve energie gaat pas werken als een omgeving is gecreëerd waarin mensen durven te uiten wat hun “issue” is. Het is jouw keuze de mate van afhankelijkheid te doorbreken en te werken aan wederzijdse afhankelijkheid. Een omgeving waar sprake is van positieve energie en mensen elkaar versterken om het hogere doel te kunnen realiseren. Is de “angstcultuur” doorbroken en is er sprake van synergie binnen jouw werkomgeving?
Vooruitgang:
De fase waarin zaken echt concreet worden en voor eens en voor altijd afscheid genomen wordt van excuses zoals slechte communicatie, werken vanuit eigen belang, het missen van structuur en het wel/niet hebben of nemen van verantwoordelijkheden.
De echte vooruitgang wordt voor een belangrijk gedeelte tegengehouden door de hoeveelheid aan prioriteiten waaraan jij en je mensen worden blootgesteld. Het moment waar de prioriteiten aan bod dienen te komen, zijn de overlegmomenten / vergaderingen. De overlegmomenten die worden ervaren als tijdrovend of niet effectief, als er al sprake is van overleg. Dé bron van ergernissen en waar frustraties vandaan komen.
Het is mogelijk om productiever met elkaar te overleggen en tijd kunt besparen. Een overleg te voeren waardoor communicatie wordt verbetert, mensen hun verantwoordelijkheid gaan nemen, een gezonde teamspirit ontstaat, resultaten het gevolg zijn van vooraf doordachte handelingen en jij als “leider” meer gedaan krijgt.
Hoe je dit kunt realiseren beschrijf ik mijn volgende blog: “Iedereen kan effectief vergaderen”.
(*) Door cijfermatige doelen te stellen gaan mensen juist grenzen ervaren.
- Ambitieuze doelen kunnen mensen afschrikken om ervoor te gaan. Een veel gehoorde uitspraak: “We gaan dit nooit halen”, zorgt bij aanvang al voor negatieve energie. Met een dergelijke instelling wordt het ook moeilijk om doelen te realiseren.
- Het is mens eigen om achterover te gaan hangen of anders in de wedstrijd te gaan staan als doelen met gemak gehaald kunnen worden of al bijna gehaald zijn. Bewust / onbewust laat je als bedrijf potentieel liggen.
“Wat zit er voor mij in?” Het is logisch voor mensen om te denken in financiële compensatie. Waarom zou je anders harder gaan lopen? Daarentegen is het effect van een financiële compensatie voor jouw bedrijf slechts van korte duur. Wat motiveert mensen echt ergens voor te gaan? Wanneer de drijfveer financieel gedreven is, zijn mensen in staat om aan zichzelf voorbij te gaan. Wanneer mensen intrinsiek gemotiveerd worden, gaan ze met trots terugkijken op wat ze gedaan en gerealiseerd hebben. Ik ben van mening dat:
Gemotiveerde mensen presteren beter.
Bevlogen mensen aantoonbaar betere (omzet)resultaten geven.
Trotse mensen de kracht van de organisatie versterken!
Bepaal daarom een kwalitatief doel waarmee jij jouw richting vastlegt.