Directeur: Ik stimuleer je niet om dit artikel te gaan lezen.

Het is vervelend als mensen het tegenovergestelde doen van wat we ze vertellen te doen. Herinner je medewerker eraan een rapport te schrijven, en hij stelt het langer uit. Ontmoedig een collega om een baan aan te nemen, en hij accepteert hem.

Ook in het zakendoen gebeurt het tegenovergestelde. Hoe meer je de klant overtuigt, des te meer argwaan er ontstaat. Hoe meer je de oorzaak achterhaalt, des te meer de klant zich gaat verdedigen / verantwoorden.

Ook binnen jouw organisatie is sprake van tegenstrijdige handelingen. Hoe meer je een project intern er doorheen wilt drukken, des te meer weerstand je gaat ervaren. Hoe wanhopiger je probeert het voor alle medewerkers goed te doen, des te ontevredener ze worden. 

Dit soort gedrag komt vooral naar voren als de (werk)druk toeneemt. Dit kan zijn omdat je in korte tijd gegroeid bent of omdat je het tij wilt keren. Hoe meer je als directeur focust op doelen, des te moeilijker het wordt om ze te halen.

“Als directeur kan ik boos worden omdat de cijfers niet goed zijn of omdat het (opeens) niet meer zo gaat zoals ik graag zou willen. Waarom is verkoop niet kritischer naar klanten, waarom escaleert projectmanagement niet, waarom blijft productie achter, waarom krijg ik het gevoel dat alles over de schutting wordt gegooid en ieder zich verschuilt achter een ander?”

Frustraties en ergernissen stapelen zich niet alleen bij jou op als eigenaar/directeur, maar stapelen zich ook op bij anderen. In hoeverre blijf je zelf dan vasthouden aan je routines of staren anderen zich blind op tunnelvisies? 

 

Tractie = grip + versnellen

Omgekeerde organisatiepsychologie is erop gericht om andere inzichten te geven en de lijdensweg die we soms ervaren om te zetten in een avontuur. Het is wetenschappelijk bewezen dat mindset bepalend is hoe we performen.  

In ieder van ons schuilt wel een ontdekkingsreiziger. De mate waarin nieuwsgierigheid het wint van angst bepaalt ons vermogen om iets nieuws te ontdekken. 

In alle modules wordt het beklimmen van een berg gebruikt als metafoor. Het gaat hierbij niet om het behalen van een top (aangezien je daar niet kunt blijven wonen en toch een keer terug moet). Het gaat om het beleven van een avontuur dat opgedeeld is in fases en waar we geconfronteerd worden met eventuele angsten en zeker ook mooie momenten. 

Stappen binnen de omgekeerde organisatiepsychologie (klik op de video):

We praten bewust niet in termen als “verandering” of “uitdaging”. We spelen in op actuele zaken. Dit kan gaan over het (negatieve) gedrag van een collega, procedures waaraan medewerkers zich niet houden tot de afdeling verkoop naar een volwassen fase te krijgen. 

Heb je last van hersenspinsels en vraag je jezelf af hoe jij het jezelf makkelijker kunt maken? Zorg er dan voor dat wij jou bellen op het moment dat het jou uitkomt.

 

Share this post:
RenéDirecteur: Ik stimuleer je niet om dit artikel te gaan lezen.

Related Posts

Take a look at these posts