Hoe verder na een zoveelste afwijzing

“Dag René,
Dank voor je reactie en onderbouwing, jammer dat het een NEE heeft opgeleverd. Zelf raak ik gefrustreerd omdat ik niet meer weet waaraan het ligt. Bij het ene bedrijf word ik afgewezen op basis van mijn curriculum vitae, bij het andere op basis van mijn motivatie en van een aantal bedrijven krijg ik helemaal geen reactie. Ondertussen ga ik denken dat het aan andere factoren ligt. Buiten dit alles om is het knap lastig. Telkens één van de velen zijn en een negatieve reactie ontvangen werkt niet echt bemoedigend. Is het mogelijk dat je me kunt helpen?”

Hoewel het afwijzen van een sollicitant voor mij een informatieve betekenis heeft (als recruiter), realiseer ik me niet altijd de impact van de afwijzing op de sollicitant zelf. En dan maakt het niet uit of je een manager bent of niet.

Ik realiseer mij dat professionals, die verantwoordelijk zijn voor het selecteren van kandidaten (recruiters), eigen werkwijzen hebben. De ene kijkt puur naar de herkenningspunten in het curriculum vitae, de ander laat motivatie meewegen en een enkeling durft te beredeneren vanuit het potentieel van mensen. De centrale vraag rondom dit thema is: “Hoe onderscheid jij jezelf?

Hoe verder na een zoveelste afwijzing?

Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg! Ik kan dus zeggen: Als je blijft door solliciteren op de wijze zoals je het tot nu toe deed, krijg je hoogst waarschijnlijk niet de baan die jij ambieert!

Zelf mag ik graag alles ter discussie stellen. Is de baan die jij ambieert ook dé baan waarin al jouw kwaliteiten en talenten tot uiting komen? Vraag jij je wel eens af of je nog meer kunt dan wat je tot nu toe hebt gedaan? Wat zou jij nog meer kunnen? Durf je keuzes te maken? Doorgaan wat je altijd hebt gedaan of jezelf onderscheiden door jouw potentieel in te zetten?

Een tijdje geleden las ik de resultaten van een onderzoek. Van de gemiddelde werknemers vindt 77% zijn of haar werk NIET leuk. Daarom nu tussendoor een test: BEN-IK-TROTS-OP-MIJN-WERK-CHECKLIST

Hieronder vind je in willekeurige volgorde 25 uitspraken over jouw werk. Zet er een vinkje bij als je het volmondig met de uitspraak eens bent.

O Als ik ’s morgens opsta, heb / had ik zin om aan het werk te gaan
O Ik word / werd uitgedaagd om meer uit mezelf te halen tijdens het werken
O Ik doe / deed waar ik goed in ben
O Ik heb / had fijne collega’s
O Mijn werk inspireert mij
O Ik ben / was tevreden over mijn salaris
O Ik doe / deed wat ik leuk vind
O Ik heb / had voldoende mogelijkheden om mij te ontplooien
O Ik krijg / kreeg veel waardering voor wat ik doe
O Ik ben / was enthousiast over mijn baan
O Mijn werk en privé leven zijn / waren goed in balans
O Mijn werk doet / deed ertoe
O Ik krijg / kreeg energie van mijn werk
O Ik heb / had een inspirerend leidinggevende
O Ik voel / voelde me thuis op mijn werkplek
O Mijn talenten dragen / droegen bij aan de doelen van de organisatie
O Ik lach / lachte regelmatig op mijn werk
O Mijn werktijden zijn / waren prima
O Ik lever / leverde belangrijke prestaties in mijn werk
O Ik word / werd serieus genomen
O Mijn werk heeft / had een positief effect op mijn persoonlijke ontwikkeling
O Ik krijg / kreeg positieve feedback op mijn functioneren
O Mijn werk bezorgt / bezorgde me weinig stress
O Als ik aan het werk ben / was, vliegt / vloog de tijd voorbij
O Ik ben trots op het werk dat ik doe / weer wil gaan doen

De uitslag
Meer dan 20 vinkjes? Gefeliciteerd! Jij kiest voor een baan waarin je het gevoel hebt dat je het verschil kunt maken.
Minder dan 20, maar wel meer dan 10 vinkjes? Werk aan de winkel! Gebruik een moment (vakantie) om inspiratie op te doen en actie te ondernemen om een nieuwe impuls aan je loopbaan te geven.
Minder dan 10 vinkjes? Alarm! Het gevoel van trots zijn op je werk is verdwenen. Mijn advies: ga direct op ontdekkingstocht en hervind hoe jij ertoe kunt doen in een andere baan.

Stop met solliciteren en stel jezelf op als een expert

“Vertel eens wat over jezelf?” “Waarom moeten we jou aannemen?” “Als we een (oud) collega vragen naar 2 positieve dingen over jou, wat krijgen we dan te horen?” en nog meer van dit soort lastige vragen over jou als sollicitant, kun je verwachten tijdens een sollicitatiegesprek. In mijn beleving zijn we allemaal zo geconditioneerd dat we op basis van dit soort vragen WAT vertellen over ons zelf en een enkeling durft direct aan te geven HOE ze resultaten weten te realiseren. Dit is direct het moment dat ik jou, als “recruiter”, kan gaan ervaren als de zoveelste sollicitant.

Je onderscheid jezelf niet door aan te geven WAT je kunt, wilt of waar je goed in bent en ook niet in HOE je te werk gaat, wat je werkwijze of methodiek is. Het zijn allemaal woorden en zinnen die anderen ook gebruiken en iedereen voor zichzelf van overtuigd is dat het zo is.

Wat mij intrigeert is waarom jij in beweging komt – jouw intrinsieke drijfveer. In mijn beleving zijn er 2 pure intrinsieke drijfveren:

  • Angst (negatieve intrinsieke drijfveer)
  • Nieuwsgierigheid (positieve intrinsieke drijfveer)

Omdat ik uitga van het positieve ben ik benieuwd naar jouw nieuwsgierigheid in combinatie met jouw interesses. Professionals help ik graag door niet alleen stil te staan bij de interesses waarvan ze bewust zijn, maar ook bij de interesses waar ze niet van bewust van zijn. Door juist stil te staan bij het onbewuste komen zij bij hun potentieel. Wanneer jij vanuit jouw (on)bewuste potentieel gaat beredeneren ga ik jou ervaren als expert. Vooral als je mij meeneemt in de details die jij rondom jezelf waarneemt. Merk je dat dit nog lastig is, bekijk dan deze kennissessie

Nog een aantal laatste praktische inzichten:

  • Hoe heb jij jouw motivatiebrief beschreven? Staat daarin beschreven dat jij jezelf herkent in de functie? Of, heb je de echte reden beschreven waarom deze functie jouw uitdaagt, hoe jij denkt het verschil te kunnen maken of wat jouw visie is vanuit jouw standpunt bekeken?
  • Hoe heb jij jouw werkzaamheden beschreven in jouw curriculum vitae? Staat in jouw curriculum vitae de verschillende functienamen met daaronder de taken die erbij horen? Of, staat ook beschreven waarvoor jij verantwoordelijk was of verantwoordelijk voor voelde?
  • Maak je gebruik van een citaat in jouw curriculum vitae of motivatiebrief waarin jij jezelf 100% herkent?

Zie de volgende afwijzing niet als falen maar als een moment om van te leren hoe het anders kan. Ik wens je veel succes en nogmaals mijn excuses als ik je ontmoedigd heb.

Share this post:
RenéHoe verder na een zoveelste afwijzing

Related Posts

Take a look at these posts

Leg de lat nog hoger, mits het niet gericht is op presteren maar hoe je meer uit jezelf kunt halen!

Je eigen innerlijke competitie